Behandeling van paniekaanvallen

behandeling van paniekaanvallen

Heb je paniekaanvallen? Dan wil je natuurlijk meer weten over de behandeling ervan. Wellicht heeft je huisarts als behandeling voorgesteld dat je een psycholoog bezoekt, medicatie neemt of een therapeut raadpleegt.

De behandeling van paniekaanvallen is, in elk stadium, zinvol en verbetert de kwaliteit van leven van cliënten aanzienlijk. Of je nu dus al 10 jaar paniekaanvallen hebt of pas een maand: behandeling is altijd een goed idee en heeft veel kans van slagen.

In deze blog behandel ik de volgende onderwerpen.

Wat is een paniekaanval

Een paniekaanval is een plots opkomend gevoel van paniek en angst en kan je volledig overvallen. Een paniekaanval kan ook gedurende de dag worden opgebouwd omdat je bijvoorbeeld in de avond iets gaat doen (theaterbezoek, uiteten, een belangrijke presentatie geven) of als je chronische paniekaanvallen hebt en continue in spanning verkeerd.

Hoe begint een paniekaanval?

Wanneer een paniekaanval begint, ga je veelal steeds sneller ademen, je hart klopt in je keel, je handen kunnen gaan trillen, je krijgt het benauwd, je wordt duizelig en hebt het gevoel buiten jezelf te treden. Je kan misselijk worden, diarree krijgen en pijn in je buik.

Veel mensen met paniekaanvallen krijgen alles tegelijk en hebben, zeker de eerste keer, het gevoel dat ze doodgaan of een hartaanval krijgen. Ook is hyperventilatie een onderdeel van een paniekaanval.

Het is echter niet zo dat hyperventilatie een paniekaanval veroorzaakt. Het hyperventilatiesyndroom is in 1996 al volledig onderzocht en bleek gebaseerd te zijn op een test die niet voldeed.

Hyperventilatie en paniekaanvallen

Hyperventilatie is dus een symptoom van je paniekaanval. Clienten met een paniekaanval geven ook symptomen op als: trillende spieren in je borst, een trillend gevoel bij ademhaling, zuur oprispingen, zweten, slappe benen, piepende of suizende oren, pieker en doem-gedachten en pijn in de nek of schouders.

Hoelang duurt een paniekaanval?

Een paniekaanval duurt veelal rond de 35 minuten en zakt wanneer je angst voor iets wat te gebeuren staat afneemt of wanneer je jezelf mentaal tot de orde weet te roepen met ademhalingsoefeningen, mindsetoefeningen en ontspanningsoefeningen.

Er zijn gevallen bekent waarbij een paniekaanval tot wel 1,5 uur duurde. Maar een korte hevige aanval is ook veel voorkomend, tussen de 5 en 15 minuten. Dit komt bijvoorbeeld voor na een heftige gebeurtenis of bijvoorbeeld een ongeluk.

Wanneer krijg je een paniekaanval

Een paniekaanval kan dus voorkomen na een gebeurtenis die veel impact op je heeft zoals een ongeluk of slecht nieuws. Maar ook bij chronische stress zijn paniekaanvallen heel gewoon.

Mensen die een paniekaanval krijgen zijn er mentaal vaak vatbaarder voor doordat ze meer piekeren en zich sowieso drukker maken om wat ze mee maken. Dit mentale component heeft een heel groot aandeel in het ontstaan van paniekaanvallen.

Een paniekaanval kan ook midden in de nacht voorkomen en je kan al een paniekaanval krijgen terwijl je slaapt. Waardoor dit komt is voor de wetenschap niet duidelijk.

Oorzaken van paniekaanvallen

Paniekaanvallen hebben verschillende oorzaken. Vaak ligt de oorzaak van herhaalde paniekaanvallen in de mentale sfeer. Je piekert veel, hebt veel stress en moeite met ontspannen.

Ook het gebruik van drugs, alcohol en overvloedig eten aan aanleiding zijn voor een paniekaanval.

Naast bovenstaande oorzaken van een paniekaanval, kan ook een burn-out of een bore-uit aan de basis liggen van je paniekaanvallen al dan niet samen met chronische stress.

Welke behandelingen zijn er voor paniekaanvallen

Voor de behandeling van paniekaanvallen of wanneer er een angststoornis is geconstateerd zal bijvoorbeeld je huisarts je verwijzen naar een psycholoog. Het bezoeken van een psycholoog is een van de behandelmogelijkheden voor je paniekaanvallen maar en zijn gelukkig meer mogelijkheden.

Therapeut

Voor de behandeling van paniekaanvallen kan je besluiten een therapeut in te schakelen. Deze zal in een aantal sessies proberen je te helpen en te ontdekken waar de aanleiding ligt voor je paniekaanvallen. Deze behandeling van paniekaanvallen is vaak wat langduriger (er zijn veel sessies nodig)

Medicatie

Veel huisartsen schrijven snel medicatie voor en in sommige gevallen kan het ook niet anders. Maar de echte behandeling van paniekaanvallen zit niet in medicatie. Medicatie bij paniekaanvallen is vooral symptoombestrijding die niets doet aan de oorzaak van je paniekaanvallen.

Welke medicijnen worden gebruikt voor de behandeling van een paniek of angststoornis?

Tricyclische antidepressiva
Tricyclische antidepressiva regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en noradrenaline, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemming en emoties. Hierdoor verbetert de stemming en vermindert de angst. Hierdoor vermindert de kans op een paniekaanval. Voorbeeld is clomipramine.

SSRI antidepressiva
Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI`s genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. SSRI`s verbeteren de stemmingen en verminderen de angst. Hierdoor vermindert de kans op een paniekaanval. Voorbeelden zijn fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.

Benzodiazepinen
Benzodiazepinen werken rustgevend, spierontspannend en verminderen angstgevoelens. Hierdoor vermindert een paniekaanval. Voorbeelden zijn alprazolam, clonazepam, diazepam en lorazepam.

Venlafaxine
Venlafaxine regelt in de hersenen hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Het vermindert algemene angstgevoelens en gespannenheid. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren, die vaak met een paniekaanval gepaard gaan.

MAO-remmers
MAO-remmers regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en norepinefrine, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties. Hierdoor neemt de paniek af. Voorbeeld is fenelzine.

Acupunctuur

Minder bekent en er zijn maar weinig langdurige onderzoeken naar gedaan maar acupunctuur wordt toegepast als behandeling tegen paniekaanvallen.

Online trainingen tegen paniekaanvallen

Zoals mijn training stop je paniekaanvallen. Online trainingen zijn volledig van uit je eigen huis te volgen en pakken alle onderdelen van paniekaanvallen aan. Ook is er geen wachtlijst.

Waar is de behandeling tegen paniekaanvallen opgericht?

Om je paniekaanvallen te stoppen is het zaak om een heel aantal dingen aan te pakken

  • denkpatronen
  • kennis over paniek, angst
  • symptomen
  • ademhaling
  • ontspanning
  • vermijdingen

De behandeling is er opgericht om paniekaanvallen te verminderen en volledig te genezen. Medicatie kan in het begin van ernstige paniekaanvallen een onderdeel van de behandeling vormen.

De behandeling van paniekaanvallen kent verschillende duren, vanaf 4 weken tot ruim 1 jaar of langer.

Stop je paniekaanvallen training

Een van de behandelingen tegen paniekaanvallen is de online training ‘stop je paniekaanvallen’. In 4 weken leer je alles over je symptomen, je denkpatronen veranderen, je ademhaling verbeteren en meer te ontspannen.

Je doet elke dag een aantal lessen en oefeningen en aan het einde van de training weet je alles om je paniek succesvol onder controle te krijgen. Een effectieve behandeling in 4 weken dus. Meer informatie over de behandeling van paniekaanvallen.

Jos

>