Heeft iemand een paniekaanval? Doe dit niet!

hoe help je iemand met paniekaanvallen
hoe help je iemand met paniekaanvallen

Hoe help je iemand met paniekaanvallen?

Paniekaanvallen zijn een heel erg veel voorkomend probleem dat zich niet zomaar laat stoppen. Vaak komen paniekaanvallen samen met een burn-out of depressie en kunnen ze je leven beheersen. Het lijkt alsof je geen controle meer hebt over je lichaam en je paniekaanvallen komen juist de op momenten dat je ze niet kan gebruiken. (Is er ooit een moment dat je wel een paniekaanval kan gebruiken ;-)) maar goed dat terzijde 😉

Paniekaanvallen ontstaan door de vlucht of vecht reactie van je lichaam en het menselijke brein dat een ‘loopje’ neemt met de werkelijkheid. Heel eerlijk is er dus niks aan de hand, maar ik weet hoe naar die paniekaanvallen zijn en bijna iedereen heeft juist het gevoel dat het helemaal mis is met hem of haar. 

Wanneer je last hebt van paniekaanvallen is het fijn als anderen je kunnen helpen rustig te worden. Maar hoe help je iemand met paniekaanvallen?

Daarom een lijst do’s en dont’s over hoe je iemand met een paniekaanval kan helpen! 

Laat mensen om je heen weten wat ze kunnen doen wanneer je een paniekaanval hebt en ook hoe ze kunnen herkennen dat je er een hebt. Ik heb een aantal Do’s en Don’t verzameld over hoe je iemand met een paniekaanval juist wel of juist niet helpt. We beginnen met de Do’s bij paniekaanvallen.

De do’s! Hoe help je iemand met paniekaanvallen?

1. Blijf zelf rustig. Een paniekaanval is al eng genoeg voor degene die hem heeft dus blijf zelf rustig. Het is niet levensbedreigend als iemand paniek heeft. Het is alleen erg vervelend dus blijf zelf rustig! 

2. Herinner degene die een paniekaanval heeft eraan dat ze niet per se op dezelfde locatie moeten blijven. Leg uit dat ze eventueel weg kunnen (naar buiten, naar een andere kamer, naar de tuin of naar het balkon bijvoorbeeld) en dat je mee gaat met ze. 

3. Laat hem of haar weten dat de omgeving/locatie veilig is en dat er niks kan gebeuren. 

4. Leg uit de een paniekaanval maar tijdelijk is en dat het weer voorbij gaat. 

5. Moedig hem of haar aan om ademhalingsoefeningen te doen. Doe ze eventueel zelfs mee want wanneer iemand met een paniekaanval, ook nog hyperventileert is het heel erg moeilijk om zijn of haar ademhaling onder controle te krijgen. 

6. Probeer een levendig gesprek uit te lokken! Ken je degene met een paniekaanval goed? Probeer hem of haar tot een levendig gesprek te verleiden. Praat over dingen die hij of zij leuk vindt en prikkel hem of haar eventueel met wat ‘beladen’ uitspraken over een onderwerp. (Zoals dat je het laatste album van zijn of haar favoriete band, “echt helemaal niks vond!”) 

7 Herinner iemand aan positieve zinnen zoals: het komt goed, jij kan dit aan, je bent krachtig. 

8. Blijf bij de persoon met de paniekaanval. Ga niet weg, ook niet als iemand je vraagt om te gaan. Geef aan dat je het belangrijk vindt dat je blijft en dat je hem of haar niet alleen laat met zijn gedachtes. 

Naast een rijtje do’s (wat je dus wel moet doen als iemand een paniekaanval heeft) heb ik ook een rijtje don’t. Dingen die je dus niet doet als iemand een paniekaanval heeft. Uiteraard is het verschillend per persoon wat fijn is maar een aantal algemene tips geef ik je hier onder. 

Dont’s bij paniekaanvallen 

1. Zonder twijfel met stip op nummer één: zeggen dat je rustig moet blijven! Vertel iemand met een paniekaanval nooit dat ze rustig moeten worden/blijven. Dat heeft juist vaak het tegenovergestelde effect. Niet doen dus! 

2.Geen gelul. Dit klinkt wat bot maar ga iemand die een paniekaanval heeft niet proberen in de zeik te nemen met dingen als “kijk een vogel/leeuw/panter/olifant…. Of ‘kijk me 10 seconden aan zonder knipperen of sluit je ogen en beeld je een 

3. Laat je eigen ervaringen buiten de deur. Begin niet te vertellen over hoe jouw paniekaanval was of die van je tante of oom. Daar heeft je vriend of vriendin met een paniekaanval niks aan. 

4. Geef geen advies. Daarmee bedoel ik dingen als: je werkt ook altijd te hard, je had niet moeten drinken, je moet meer oefeningen doen etc. Dat soort beoordelend advies is heel naar als je paniek hebt en waarschijnlijk niet waardevol. 

5. Veroordeel iemand niet en wees niet geïrriteerd. Paniekaanvallen mogen dan wel niks betekenen (lichamelijk) en ongevaarlijk zijn voor degene die eraan lijdt is het ontzettend naar. Blijf lief voor hem of haar, begripvol en veroordeel hem of haar niet.  

Het is enorm belangrijk dat iemand met een paniekaanval of zelfs alleen maar angst zich kan omringen met mensen bij wie hij of zij zich volledig op z’n gemak voelt. Geloof me, dat alleen helpt enorm.

Wil je meer lezen over paniekaanvallen? Hier lees je, in het kort wat het inhoud en waarom het zo vervelend is!

Jos

>