Wat is een paniekaanval?

wat is een paniekaanval

Wat is een paniekaanval?

Misschien heb je net een paniekaanval gehad, of heeft een geliefde paniekaanvallen en wil je er meer over weten. In mijn blogs vertel ik over mijn ervaring met paniek en angst. Paniekaanval na paniekaanval maakte mijn leven steeds minder leuk en ik moest een oplossing vinden. 

In dit blog vertel ik je wat een paniek aanval is. Ik zal je proberen mee te nemen in hoe een paniekaanval voelt en wat er gebeurt in je lichaam. 

Wil je weten hoe ik mijn paniek aanval onder controle kreeg? Volg dan mijn persoonlijke training: Stop je paniekaanvallen

Hoe voelt een paniekaanval?

Je zit rustig te eten met vrienden en langzaam voel je, je lichaam warmer worden, je hart gaat steeds sneller kloppen, je handen gaan zweten, je wordt misselijk, bang, licht in je hoofd, je hart klopt inmiddels in je keel. Daarna gaan je handen trillen, je ademhaling is niet meer onder controle te krijgen en je bent bang om flauw te vallen. Vaak verkrampen je schouders, je handen kunnen niet eens meer open omdat je zo verkrampt in een vuist gebald zijn. Je oren piepen en suizen. Snel, naar buiten, weg uit de warmte die naar je hoofd stijgt. 

Je vrienden bellen een ambulance want het lijkt helemaal mis met je. Jij hebt ondertussen het gevoel dat je dood kan gaan. 

Van doodsangsten naar niks aan de hand in 10 minuten

Tot in de ambulance blijkt dat je een paniekaanval hebt. Er is dan letterlijk niks aan de hand en vaak zal de ambulance je niet mee willen nemen naar het ziekenhuis. Hoe naar, bizar en angstwekkend die ervaring van een paniekaanval ook is, er is NIKS met je aan de hand. Fysiek in ieder geval niet. Paniekaanvallen zijn niet een voorstadium van een hartaanval of ernstige ziekte.

Een paniekaanval: je bent niet alleen

Om even met wat cijfers te beginnen: in Nederland krijgt 1 op de 5 mensen ergens in zijn of haar leven last van (een vorm van) paniek. Paniekaanvallen komen vaker voor bij vrouwen als bij mannen en een paniekaanval kan wel tot 2 uur duren. En in de uren er na kun je nog steeds klachten ervaren. 

Paniekaanvallen beginnen veelal rond de puberteit en komen meer voor bij mensen met chronische stress. Ook speelt je genetische aanleg een rol en je denkpatronen hebben ook veel invloed op je paniekaanvallen.

Wat is een paniek aanval? 

Wat gebeurt er nu precies? Lichamelijk reageren we allemaal op stress. Je hebt misschien een belangrijke opdracht af te maken of een examen wat je moet afleggen maar iemand die paniekaanvallen heeft reageert op zo’n situatie eigenlijk alsof hij of zij aangevallen gaat worden door een tijger of uit een rijdende auto dreigt te vallen. 

Heel erg heftig dus en totaal niet in balans met de mate van ‘gevaar’. Een vecht of vluchtreactie gaat aan en de paniekaanval is binnen enkele seconde compleet. 

Wat is je vecht of vlucht reactie?

Miljoenen jaren geleden was de wereld nog echt gevaarlijk voor ons als mens. Er liepen nog sabeltand tijgers los en die vecht of vlucht reactie was ontzettend nuttig om te overleven. Die reactie zorgde er namelijk voor dat jij zo snel mogelijk weg kon rennen als er gevaar dreigde of dat je met zo veel mogelijk kracht kon vechten tegen het gevaar. 

Die vecht voor vlucht reactie zorgt dat jouw lichaam in minder dan een seconde klaar is om te rennen of vechten voor je leven. Hoe dit precies werkt lees je in mijn blog over de vecht-of-vlucht reactie. 

Je uiteindelijke paniekaanval komt door jouw lichamelijke en mentale reactie op de normale verschijnselen die horen bij die vecht-of-vlucht reactie. Je interpreteert bijvoorbeeld een hoge hartslag als “ik krijg een hartaanval” en raakt dan steeds verder in paniek. Dan ga je ook nog hyperventileren en word je echt bang: HALLO PANIEKAANVAL! 

Maar eigenlijk was er niks aan de hand. Je hartslag kan best wat hoger zijn soms, en als je snel de neiging hebt tot verkeerd te ademen zal dat in een stress-situatie alleen maar verergeren met hyperventilatie tot gevolg. 

Zonder paniekaanvallen door het leven

Zelf werd ik, na mijn eerste paniekaanval, als maar banger om er weer eentje te krijgen. Die angst voor de angst verlamde mij totaal. Je leest alles over mijn eerste paniekaanval in mijn gratis training “ in 7 stappen je paniekaanvallen stoppen".

Je kan hier gratis toegang aanvragen tot die training. Ik behandel je gegevens volledig vertrouwelijk en je gegevens worden nooit, maar dan ook echt nooit, gedeeld met derden. 

Kies vooral voor een aanpak die bij je past maar blijf niet lopen met paniek en angst, je kan van je paniekaanvallen af komen en net als ik zonder medicatie, een heerlijk leven leiden!

Lees ook: 

Dit zijn de symptomen van een paniekaanval

Jos

>